Toți românii care stau la apartament ar trebui să aibă asta pe bloc: soluția pentru facturi mai mici, la îndemână

de: Alexandru Puiu
15 11. 2021

În contextul unei creșteri accelerate a prețului la energie electrică și gaze naturale, românii sunt în căutarea unor soluții eficiente pentru scăderea costurilor cu utilitățile. Din fericire, există.

Panourile solare instalate pe acoperișul blocurilor se reflectă, în medie, într-o reducere a cheltuielilor cu întreținerea de 20%. Chiar dacă aprobările nu se pot obține într-o manieră foarte eficientă, din cauza birocrației din România, beneficiile justifică efortul.

Prima instalație de panouri solare a fost finalizată pe un bloc din țara noastră în 2013 și a inclus aproximativ 40 de panouri solare. ”Această instalaţie e pentru prepararea apei calde, pe care o avem garantată în perioadă de vară. Opt luni pe an locatarii nu plătesc gaze”, explica la acea vreme președintele asociației.

Cât costă să-ți pui panouri solare pe bloc

Investiția inițială poate aduce toți locatarii unui bloc la o cheltuială de aproximativ 35.000 de euro. În contextul creșterii instalațiilor de antene 5G, în anumite orașe din România, investiția poate fi amortizată, cel puțin parțial, prin chiria antenelor de la furnizorii de comunicații. În final, într-un astfel, de bloc, locatarii au ajuns să plătească doar 5000 de euro.

Investiția vine cu beneficii importante, mai ales în cazul celor care au centrală electrică. ”Pe timp de iarnă, 15-20% va diminua consumul de gaze şi asta va fi pentru apă caldă, pentru fiecare locatar”, a afirmat administratorul unui bloc cu centrală termică de scară. Din câte se pare, panourile solare sunt suficiente pentru încălzirea apei.

„Există un sistem electronic automatizat. Când panourile nu dau randament, intră în funcţiune centrala”, atrage atenția președintele asociației de proprietari.

În final, legislația din România este favorabilă pentru astfel de investiții, atât în cazul blocurilor, cât și a caselor de locuințe. Ca referință, dacă ai o casă, există un protocol de ajutor financiar de la stat de până la 20.000 de euro. Particularitățile acelui mecanism le-am detaliat aici.